Lokalproducerad mat kallas även för närproducerad mat. Det är precis vad det låter som, mat som är producerad lokalt, alltså i närheten. Lokalproducerad mat har många fördelar, och det är i många fall det allra bästa alternativet både när det kommer till en miljöaspekt, etik, men också smaken.
Vad är lokalproducerad mat?
Lokalproducerad mat är mat som är producerad i din närhet. Om du till exempel har en bonde i närheten och köper kött från bondgården så är det köttet lokalproducerat. Detsamma gäller om du köper andra saker som inte är mat, till exempel kläder eller stöpta ljus. Det är alltså något som är producerat i närheten.
Mat som ibland kallas för lokalproducerad
Bara för att en mat anses vara lokalproducerad så betyder det inte alltid att maten är tillverkad i samma stad som du bor. Kanske inte ens i samma län. Det beror helt enkelt på vad det är för vara. Grönsaker och frukter är ett bra exempel på detta. Tomater till exempel brukar vanligtvis köpas in från Spanien till svenska butiker. Men under vissa månader på året så finns det tomater som kommer från svenska jordbruk i butikerna. I fall som dessa, när det är ovanligt med svenskproducerade produkter, så kan den svenska produkten anses vara lokalproducerad mat trots att den är från en helt annan del av Sverige. Det är helt enkelt det närmaste lokal man kan komma. Dock är inte detta den korrekta benämningen på det hela.
Fördelar med mat som är lokalt producerad
När det kommer till fördelarna med lokalproducerad mat så är de många. Inte minst om det är animaliska produkter som kött, ost eller ägg. Det går nästan att garantera att dessa djur har det bättre än djuren på stora industriella gårdar. Och ett djur som har levt ett gott liv ger inte bara ro i själen hos personen som äter det, utan det smakar även bättre. Mindre bönder har vanligtvis djuren utomhus på grönbete mycket oftare, har bättre foder och behandlar helt enkelt djuren bättre. Handlar det om grönsaker brukar småskaliga lantbrukare inte använda lika mycket och lika starka bekämpningsmedel vilket ger hälsosammare produkter.
Lokalproducerad mat för en levande landsbygd och minskade transporter
Dessutom ger lokalproducerad mat en levande landsbygd. Det är mycket bättre att främja en liten bonde än att köpa från en större. Inte bara när det kommer till ovan beskriven anledning, utan även när det gäller att hålla landsbygden levande. Bönderna har en viktig roll i samhället, och för att dessa ska kunna fortsätta krävs det att vi stöttar dem – och det görs genom att köpa deras produkter.
Lokalproducerad mat ger även minskade transporter eftersom att maten produceras i närheten. Detta har stora fördelar när det kommer till utsläppen som sker via transporter.
Vart kan jag köpa lokalproducerad mat?
Många butiker tar in vissa lokalproducerade produkter. Dessa brukar då vara märkta med ord som “lokalt”, “närproducerat” eller liknande för att göra det enkelt för kunden att veta att det är lokalproducerat. Men i många fall har bönderna även gårdsförsäljning. Detta är ett riktigt mysigt sätt att handla på! Du handlar då varorna direkt från bondgården eller odlingen. Kanske erbjuder bondgården även häst och släde som en aktivitet. Det finns även många odlingar där du får plocka grönsakerna och frukterna själv. Prova att googla “lokalproducerad mat + din stad” så kommer du få upp vad som finns i ditt område. Du kan även använda tjänsten Gårdsnära.